JohannaKhri

Cetasta, vapaakauppasopimuksista ja veronkierrosta

 

On kulunut kahdeksan vuotta EU:lta ja Kanadalta päästä pisteeseen, jossa alueet ovat likellä päätyä yhteismarkkina-alueeksi –  alueeksi, joiden välillä pääoma voi liikkua vapaasti ilman että sitä verotettaisiin (tästä seuraa kysymys: millä ne verot korvataan?), kirjoittaa Oscar Rickett.

Suomalaiset tutkijat ovat nostaneet keskusteluun vapaakauppasopimusten mahdollistaman veronkiertopalveluiden suojaamisen. Tarve ratkaista veronkierto-ongelma on suurempi kuin koskaan, mutta samaan aikaan solmitaan tai neuvotellaan Cetan tai Tisan kaltaisia kauppasopimuksia, jotka mahdollistavat sellaisten yritysten tulemisen, jotka harjoittavat usein vähintäänkin laajamittaista verosuunnittelua. Silti samaisia kauppasopimuksia markkinoidaan toistuvasti pk-yrityksiä suosivina. Jokunen yritys saattaa tosiaan saada jalansijaa uusilla Kanadan markkinoilla, mutta merkittävämpi muutos Cetan myötä tapahtuvan kilpailun kiristyessä tulee olevaan se, kun kanadalaisetkin yritykset ovat pk-yritysten kanssa samalla viivalla ja yritysten mahdollisuus saada tuotteitaan kaupaksi Euroopan sisämarkkinoilla kiristyy. Cetan henki on vapauttaa markkinolle uusia alueita ja sektoreita ja vähentää niiden sääntelyä – ei suojata alueita tai paikallisia yrityksiä markkinoilta.

Verokertymän lasku liittyy Cetan kaltaiseen sopimukseen monin tavoin. Maiden välinen verotus vähenee. Tuotannon tarjoajien on saatava olla samalla viivalla oli kyse sitten rahanpesusta tai verojen välttelystä. Jos nämä toimet koetaan kauppaa häiritsevinä, veronkierron torjumiselta viedään välineet kauppasopimusasiakirjoihin vedoten. Veronkiertoa kahlitseva lainsäädäntö ei tule olemaan vahvoilla. Sellaisten lainsäädäntöyritysten estämiseksi on Cetassakin sijoittajansuojamekanismi, ICS. Aiempien vastaavaan mekanismiin tukeutuvia, verotukseen liittyviä tapauksia, joissa sijoittaja haastaa valtion tunnetaan jo nyt kymmeniä.

Poliittiset puolueet ovat aika ajoin esittäneet yritysveronsäädännön yhdenmukaistamista. Kaikkein tehokkain keino olisi kirjoittaa sellaisia kauppasopimuksia, joissa veronkiertoa ehkäisevät mekanismit olisivat jo sisäänkirjoitettuina.

Cetaa ei ole vielä lopullisesti allekirjoitettu. Sen ratifiointiprosessi on kolmivaiheinen, josta vasta ensimmäinen vaihe on ohitettu. Verotuksellinen tasa-arvo tulee olemaan vielä kauempana utopiasta kuin kukaan on uskaltanut haaveillakaan, jos Cetan allekirjoitusprosessi etenee kahteen seuraavaan vaiheeseen: Euroopan parlamentin hyväksymiseen 14. helmikuuta 2017 ja jokaisen 28 jäsenmaan sekä 10 hallinnollisen alueen allekirjoitukseen. Vielä on siis mahdollista olla ottamatta askelta väärään suuntaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Luen parhaillaan KSL:n ja Attacin ja Vapaakaupan koostamia asioita ilmaiseksi jaettavasta läpyskästä, joka löytyi Turun TE-keskuksessa pyörineen Vasemmistoliiton pöydästä.

Toimituksen poiminnat